Δημιουργικοί Πολίτες

Για την ανάκαμψη της οικονομίας, την ανάδειξη του πολιτισμού και την ανασυγκρότηση των θεσμών μας.
Τρέχουσα Θέση: Αρχή >> Άρθρα - Συνεντεύξεις >> Να επιστρατεύσουμε τη χαμένη κοινή λογική μας

To Χρέος μας: υπολογίζω... € , Χρέος ανά νοικοκυριό τώρα: υπολογίζω... € , Χρέος ανά πολίτη τώρα: υπολογίζω...

Να επιστρατεύσουμε τη χαμένη κοινή λογική μας

 

Συνέντευξη Αλέξανδρου Κάντζη στο Ε της Ελευθεροτυπίας της 30/04/2011

Ο Αλέξανδρος Κάντζης, με πτυχίο μηχανικού από το Πολυτεχνείο, αλλά και σπουδές στα οικονομικά, είναι σήμερα ένας επιχειρηματίας που σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα έχει αποφασίσει να μείνει και να αναπτύξει τις επιχειρήσεις του εντός των συνόρων.

Άνθρωπος δραστήριος, με ανοιχτό μυαλό, όραμα και ιδέες, έχει αναλάβει πρόσθετη δράση συμμετέχοντας στην ίδρυση μιας κίνησης πολιτών, μαζί με οικονομολόγους, επιχειρηματίες, καθηγητές πανεπιστημίου.

Το όνομα της κίνησης «Δημιουργικοί πολίτες» δηλώνει ξεκάθαρα τις προθέσεις τους: «Ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε τη σύσταση της κίνησης είναι γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργικές ιδέες, σκέψεις, προτάσεις, από τις οποίες οι περισσότερες πάνε χαμένες όταν δεν βρίσκουν τρόπο και τόπο καταγραφής» λέει.

 

 

Γιατί μένετε στην Ελλάδα;

«Θα ήταν έγκλημα να φύγεις από τον ωραιότερο τόπο του κόσμου.

Να παραδεχτείς, δηλαδή, ότι η κατάσταση έχει λάβει μια μη αναστρέψιμη εκδοχή. Για μένα η Ελλάδα είναι ένας τόπος για τον οποίο αξίζει τον κόπο να ζήσεις και να παλέψεις».

 

Τι σας ενοχλεί στην Ελλάδα και που νομίζετε ότι οφείλεται;

«Με ενοχλεί ότι αυτήν τη στιγμή έχουν πάρει τη σφραγίδα του κράτους άνθρωποι που δεν θα έπρεπε να την έχουν και μας καθιστούν νομικά υπεύθυνους, ενώ δεν είμαστε. Αυτό οφείλεται στην ικανότητά τους να εκλέγονται, που είναι -όπως λέει ο Απόστολος Δοξιάδης- η μόνη τους ικανότητα».

 

«Μαζί τα φάγαμε» τελικά; Ως ποιο βαθμό;

«Για να πεις το "μαζί" πρέπει να είναι κάποιος από τη μια και κάποιος από την άλλη. Πρέπει να δούμε τη θέση του καθενός.

Στην Ελλάδα υπήρξε από τη μια κάποιος που είχε ανάγκη και από την άλλη κάποιος που έδινε στον πρώτο τα προς το ζην, εκμεταλλευόμενος ακριβώς αυτή την ανάγκη του για επιβίωση.

Σχετικά με τη συγκεκριμένη φράση του Πάγκαλου, θα αναφέρω αυτό που έγραψε ο δικός σας ο Στάθης, "ένοχος ένοχο ου ποιεί. Ποιεί, όμως, συνένοχο". Τα λέει όλα».

 

Κάποιοι θεωρούν τη φαυλότητα των πολιτικών σύμφυτη με τη λειτουργία της δημοκρατίας. Μήπως στις «κορώνες» εναντίον αυτής της φαυλότητας ελλοχεύει κίνδυνος για την αμφισβήτηση ή και την υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος;

«Δεν θα χρησιμοποιήσω τη λέξη φαύλος, γιατί δεν τη γνωρίζω βαθιά.

Θα μπορούσα να πω ότι οι πολιτικοί είναι πολύ καλοί στον εκμαυλισμό.

Αλλά στην Ελλάδα έχουμε δημοκρατία;

Δημοκρατία είναι να έχεις αυτά τα μέσα που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη με τον τρόπο που το κάνουν;

Δημοκρατία εννοούσαν οι αρχαίοι το να μαζεύονται οι άνθρωποι στην εκκλησία του δήμου για να ακούσουν πρωτογενώς μια πληροφορία.

Τώρα την ακούμε πρωτογενώς; Όχι.

Θα κληθούμε να αποφασίσουμε και να ψηφίσουμε βάσει μιας γνώμης που μας δημιούργησαν.

Δημοκρατία είναι να συμμετέχουν ενεργά οι πολίτες στη λήψη των αποφάσεων. Συμμετέχουν; Ψηφίζει το 30-40% και το 40-50% αυτού, δηλ. τελικά το 12-18%, εκλέγει την κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα έχουμε κοινοβουλευτισμό, ένα καθιερωμένο και εν πολλοίς δημοκρατικό πολίτευμα, ενώ για το αν κινδυνεύει θα έλεγα ότι ο καλύτερος τρόπος για να το καθυποτάξεις είναι ο φόβος. Υπάρχει μια ολόκληρη φιλοσοφία χειραγώγησης μαζών.

Τα έχει πει όλα αυτά ο Τσόμσκι και, δυστυχώς, τα βλέπω να συμβαίνουν.

Τρέμω μάλιστα στην ιδέα ότι εφαρμόζονται με σύστημα. Θέλω να θεωρώ, να ελπίζω και να πιστεύω ότι είναι συμπτώσεις».

 

Τι πρέπει να κάνουμε αυτήν τη δύσκολη εποχή ατομικά ή συλλογικά; Τι μπορούμε;

«Ατομικά δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε, είμαστε μονάδες χαμένες.

Μην πάμε μακριά, η ίδια η φύση έχει δώσει τους κανόνες.

Εκείνα τα ψαράκια που είναι πολύ μικρά μαζεύονται μια μπάλα όταν πέφτουν πάνω τους οι  καρχαρίες, μήπως και σωθούν.

Πρέπει να δώσουμε προτεραιότητα στις συλλογικές πρωτοβουλίες.

Οφείλουμε να ξαναβρούμε τη χαμένη μας κοινή λογική, να μάθουμε να κρίνουμε σωστά (εδώ είναι τεράστια η σημασία του Τύπου και η αξία της επικοινωνιακής του δύναμης) και να κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις».

 

Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στη χώρα; Πώς θα ανασυνταχτούν και θα εκφραστούν;

«Υπάρχουν ελπιδοφόρες δυνάμεις στην κοινωνία, στις παραγωγικές τάξεις, στον Τύπο, οπουδήποτε. Άνθρωποι που ενδιαφέρονται. Δημιουργικοί πολίτες, δημοκρατικοί, που γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους, έχουν ιδέες, διάθεση και προτάσεις, με συγκεκριμένο στόχο και μετρήσιμο αποτέλεσμα».

Πώς αναδεικνύονται και πώς αξιοποιούνται αυτές οι προτάσεις;

«Εδώ είναι το θέμα.

Βγαίνεις μπροστά και γίνεσαι πολιτικός για να τις εφαρμόσεις; Αν το πούμε αυτό, θα μας μουντζώνει ο κόσμος. Κανένας άξιος άνθρωπος δεν θέλει σήμερα να γίνει πολιτικός, έτσι που ξεφτιλίστηκε το πράγμα με την πολιτική .

Συστήνεις ίσως έναν νέο πολιτικό φορέα;

Μα το να κάνεις κόμμα σήμερα είναι καταστροφή.

Η συσπείρωση των δυνάμεων που αναφέραμε πρέπει να μεθοδευτεί διαφορετικά - σε ομάδες, όχι κόμματα.

Ομάδες οι οποίες  να απευθύνουν τις προτάσεις τους στην κεντρική εξουσία και

να μπορούν και να τις υλοποιήσουν».

 

Δεν μπορούν τα μέλη μιας κυβέρνησης από μόνα τους;

«Οι άνθρωποι που, όπως είπαμε, το μόνο που ξέρουν καλά είναι να εκλέγονται είναι φυσικό ότι, μόλις τους αφήσεις να διοικήσουν, θα πέσουν πάνω στην κατάρα του πολιτικού κόστους.

Η ευθύνη, ωστόσο, των κατευθύνσεων και των αλλαγών πρέπει να μην είναι υπό διαπραγμάτευση για ψήφους.

Έπειτα, όταν κάποιος είναι δικηγόρος ή οδοντίατρος πώς μπορεί να είναι, για παράδειγμα, υπουργός Οικονομικών; Δεν μπορεί, άρα έχει μια στρατιά συμβούλων με άγνωστα κίνητρα.

Σήμερα, που πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα συγχρόνως, γρήγορα, έντονα και με άμεσα αποτελέσματα, τώρα που κάθε εβδομάδα που περνάει προστίθενται 270 εκατομμύρια τόκοι, θα μπορούσε η ευθύνη της υλοποίησης κάποιων σημαντικών αλλαγών να ανατεθεί σε εξωκοινοβουλευτικούς ανθρώπους.

Ανθρώπους έντιμους, με σεβασμό προς τους θεσμούς, γνώση για το αντικείμενο που αναλαμβάνουν και έχουν επιθυμία να προσφέρουν σ' αυτόν τον τόπο».

Τι σημαίνει αυτό που συχνά ακούμε «πείτε την αλήθεια στο λαό». Ποια είναι η αλήθεια;

«Το ότι τα νούμερα δεν βγαίνουν είναι μια αλήθεια που την καταλαβαίνουν όλοι κάνοντας δυο πράξεις. Η αλήθεια που πρέπει να βγουν να πουν οι πολιτικοί είναι ότι δεν ξέρουν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση, ότι χάσανε την μπάλα. Και αυτό δεν αφορά μόνο την κυβέρνηση, αλλά και την αντιπολίτευση, τον ουσιαστικότερο μοχλό για την ύπαρξη μιας σωστής κυβέρνησης».

 

Έχετε, ίσως, κάποιες οδηγίες πλεύσης για 20άρηδες;

«Προσωπικά ντρέπομαι τη νέα γενιά για τον κόσμο που της αφήνουμε. Πώς θα ζήσουν, πώς θα ερωτευτούν, πώς θα κάνουν παιδιά;

Ο κυριότερος λόγος για να κάνει κανείς σήμερα παιδιά είναι για να υποστηρίξει το συνταξιοδοτικό σύστημα.

Δεν υπάρχει καμιά επιθυμία.

Η νέα γενιά θα πρέπει να διορθώσει το λάθος ενός συστήματος που έβαλε, δυστυχώς, στο κέντρο το χρήμα και στο περιθώριο τον άνθρωπο».

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ | ΑΘΗΝΑ ΓΚΟΡΟΥ ( Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. )

 

 

Είσοδος μέλους

Βρείτε μας στο facebook

Σας ενδιαφέρουν

Οι τόκοι το 2011

Η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τόκους το 2011 είναι 15,8 Δις ευρώ.

Αυτό σημαίνει....

Περισσότερα

Δημιουργικοί πολίτες... γιατί υπάρχει πλούτος

Δημιουργήσαμε τους Δημιουργικούς Πολίτες γιατί πιστεύουμε ότι όλοι οι άνθρωποι έχουν δημιουργικές ιδέες-σκέψεις-προτάσεις, όλες αυτές προερχόμενες κυρίως από τις εμπειρίες της δουλειάς τους.

Περισσότερα

Eco Luxury Greece

Εμείς οι Δημιουργικοί Πολίτες, υποστηρίζουμε, ότι η ανάκαμψη μπορεί να έλθει πάρα πολύ γρήγορα εάν με συντονισμένες αποφάσεις και ενέργειες μετατρέψουμε την Ελλάδα σε ένα μεγάλο εργοτάξιο, όπου θα βρουν γρήγορα δουλειά οι περισσότεροι από τους ανέργους του ιδιωτικού τομέα, και θα μπορέσουν να απασχοληθούν αποσπασμένοι, χωρίς να χρειάζεται να απολυθούν, Περισσότερα

naftemporiki.gr

Παρακαλώ, κάνετε εγγράψιμο τον Φάκελο Προσωρινής Αποθήκευσης.

Capital.gr

Παρακαλώ, κάνετε εγγράψιμο τον Φάκελο Προσωρινής Αποθήκευσης.

in.gr

Παρακαλώ, κάνετε εγγράψιμο τον Φάκελο Προσωρινής Αποθήκευσης.